Als je altijd het gevoel hebt veel op je to-do lijstje te hebben staan, dan is dit artikel echt iets voor jou. Ik hoor vaak dat to-do lijstjes vol staan met van alles en nog wat. Dingen die gedaan moeten worden in en om het huis, voor de administratie, je werk, voor de kinderen of je ouders. Maar hulp vragen staat er vaak niet, of nooit, op. En dat is eigenlijk heel gek, want het blijkt zo te zijn dat mensen die om hulp worden gevraagd, dit juist heel graag doen. Het geeft een gevoel van voldoening om iemand te helpen. Dat gevoel ken je zelf vast ook wel. Dus waarom zou je dan juist niet vaker hulp inroepen? Misschien omdat je vindt dat je het allemaal zelf moet kunnen? Of omdat je nu eenmaal bepaalde keuzes hebt gemaakt, voor bijvoorbeeld werk én kinderen, dus dan moet je het ook maar zelf oplossen? Als jij en ik dat maar blijven denken, dan verandert er natuurlijk niks aan ons volle leven met stress en haast!
Hulp vragen is goed, omdat je hierdoor goed voor jezelf en je omgeving zorgt. Je kunt je verantwoordelijkheden met elkaar delen en laten merken wat jij écht belangrijk vindt. En vergeet niet: er is niks egoïstisch aan hulp vragen. Je hebt het nodig om happy, gezond en in balans te blijven!
TIP 1: het geeft je een lichter hoofd
Hulp vragen staat gelijk aan verantwoordelijkheden delen. Als je duidelijke afspraken maakt over zaken die elke dag weer terugkomen, dan zal je ervaren dat je leven makkelijker wordt en lichter voelt. Je ‘volle hoofd’ met alles wat nog moet, wordt rustiger en lichter. Denk bijvoorbeeld thuis aan de zorg en opvoeding van de kinderen of de administratie. Op het werk kan het een bepaald project of opdracht zijn, of een collega waar je goed mee samenwerkt. Als je vertelt wat jij wilt en aangeeft hoe een persoon (je partner, een collega, je buurvrouw, vriend(in) jou kan helpen, dan weet je zeker dat jij niet meer altijd degene hoeft te zijn die een bepaalde taak naar zich toe trekt. Ook niet als je denkt dat jij de enige bent die het goed kan uitvoeren. Vergeet niet dat iedereen dingen op zijn of haar manier doet. Als het gaat om het delen van de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de opvoeding, dan voelen wij ons als moeder vaak verantwoordelijk voor het ‘eindresultaat’. Door dit te delen met je partner (of oppas) en het bij de ander te laten, wordt het voor jou makkelijker om taken of activiteiten los te laten. En zo word je to-do lijst (vooral in je hoofd) een stuk lichter.
TIP 2: het maakt je hart blij
Door met anderen te delen wat je belangrijk vindt, ga je ervaren wat er écht werkt voor jou om je goed te voelen. Hierdoor blijf je niet meer in het cirkeltje ronddraaien van het stemmetje in je hoofd dat vindt dat je het in je eentje moet oplossen. Je kunt eerlijk zijn over wat je wilt en je hart laten spreken. Laat dus al die vaste patronen los van hoe dingen ‘moeten’. Kijk en overleg hoe dingen anders kunnen, op je werk en thuis. Het kan zijn dat je al jaren het huishouden of de werkdagen op een bepaalde manier hebt verdeeld. Of dat je op je werk jarenlang bepaalde taken in je pakket hebt zitten die niet echt jouw ding zijn. Word je bewust van ingeslepen patronen en overtuigingen die daar achter zitten. Zoals het nu gaat, hoeft niet dé manier te zijn. Wees eens inventief en maak een andere taak- of werkdagverdeling of betrek thuis je kinderen er meer bij. Durf te vragen, durf te delen en durf te doen! En bekijk dan eens wat voor effect dat heeft op jouw gevoel…
TIP 3: het maakt je handen vrij
Door je niet meer voor van alles verantwoordelijk te voelen en te laten merken wat écht werkt voor jou om je goed te voelen, ben je al een eind op weg met hulp vragen. En dan zijn er naast het thuisfront en je werkplek nog veel meer mensen in je sociale netwerk waar je aan kunt vragen, mee kunt delen en doen. Naast je familie heb je je vrienden, collega’s, mede-ondernemers, buren, sport- of yogamaatjes, vaders of moeders van de opvang, het schoolplein, de zwemles of de sportclub van je kinderen, medestudenten of –cursisten van een opleiding of training die je volgt/volgde, etcetera. Hoe vaak komt het niet voor dat je vaders of moeders met hun kinderen precies hetzelfde ziet doen als jij: je kind naar de opvang of naar school brengen, naar zwemles of een sportclub. Trek de stoute schoenen aan en vraag of jullie deze taak (of verantwoordelijkheid, het is maar net hoe je het voelt) kunnen delen. De een brengt, de ander haalt. Of de een doet het halen en brengen de ene week, en de ander de andere week. Het maakt je handen vrij voor dingen waarvan je al tijden zegt dat je die zo graag zou willen doen.
‘Hulp vragen geeft je een lichter hoofd, maakt je hart blij en je handen vrij’ (Yura Boerma)
‘Be strong enough to stand alone, smart enough to know when you need help, and brave enough to ask for it’.
Bekijk hier wat MAMcoaching jou te bieden heeft
Vind je de tips heel bruikbaar, maar heb je behoefte aan begeleiding om meer hulp te vragen? Ik ga samen met jou op zoek naar wat de grootste drempel is om dit te doen, zodat je je daarna vrijer voelt om te durven vragen, delen en doen. De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis.
TIP: Kies voor een strippenkaart voor 5 losse coachwandelingen. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar weken, een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. En het fijne is: je krijgt 5 losse gesprekken, maar je betaalt er maar voor 4! Lees hier alles over de Strippenkaart
Dit artikel komt uit de laatste MAMtips van augustus 2016. Meld je hier aan om ook iedere maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox te ontvangen. Het abonnement op mijn eZine MAMtips is uiteraard gratis
MAMcoach Yura coacht moeders die de juiste balans zoeken. Tussen werk en privé | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Om keuzes te maken die goed voelen bij de levensfase waarin je nu zit. In haar blog schrijft MAMcoach Yura Boerma over alles wat moeders bezighoudt op het gebied van energie, me-time, keuzes maken, inspiratie, ontspanning, schuldgevoel, stress, balans werk en privé, passie, wensen en verlangens, opvoeding, rust en ruimte, noem maar op ...
e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips
Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress.
Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.
Labels
2016 in beweging
aandacht
adem
ambitie
anders doen
automatische piloot
balans
belemmerende overtuigingen
beren op de weg
betekenis
beweging
bewustzijn
blog
burn-out
coachen
coaching
controlfreak
cursus
doelen bereiken
downshiften
drijfveren
druk
durf te delen
durven
eCoach
energie
energiegevers
energievreters
eTraining
event
eye-opener
flow
Flow magazine
focus
frisse blik
gedachten
geluk
gelukkig
genieten
gezin
gezondheid
goed doel
goede voornemens
goedgenoegmoeder
grenzen
haast
hartstocht
herfstdip
herijkpunt
hulp vragen
in je eigen kracht
inspiratie
inspiratieboekje
je hart volgen
jezelf zijn
keuzes maken
kinderen
kinderopvang
kleine stapjes
kwaliteiten
lef
lekker in je vel
leven in het nu
liefde
loslaten
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Magic Adventures
Mamfulness
MAMtips
manier van leren
me-time
meiden
Metakids
mijmertijd
minder
mindfulness
moe
moederdag
moeders
moeten
multitasken
MVO
natuur
netwerken
onbevooroordeeld
ondernemers
onrust
onthaasten
ontspannen
ontstressen
onzekerheid
opladen
opvoeding
out of the box
parttime baan
passie
patronen
perfectionisme
piekeren
Pink Ribbon
pitstop
Plan Nederland
plezier
positief denken
positieve psychologie
positiviteit
prioriteiten
prive
reizen
relatie
rituelen
rollen
ruimte
rust
schuldgevoel
solidariteit
spitsuur
sterke kanten
stilte
stress
strippenkaart
successen
taboe
talenten
tijd voor jezelf
time-out
twijfels
Twitter
uit je comfort zone
uit je hoofd
uitdaging
vakantie
valkuilen
veerkracht
verandering
vereenvoudigen
verlies
vertragen
verwachtingen
VIP dag
vitaliteit
vrijheid
waarden
wakker
wandelcoaching
wandelen
wereldmoeders
werk
winactie
workshop
zelfsturing
zelfvertrouwen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten