Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

dinsdag 19 april 2011

5 tips voor meer rust en minder stress. Hoe leer je los te laten?

Loslaten wordt gepromoot als hét toverwoord om meer rust in je zelf te creëren, meer ontspannen te zijn en in het nu te kunnen leven.
Heel belangrijk aan loslaten, is om je bewust te worden van je eigen ideeën en overtuigingen over hoe alles moet zijn of moet gaan, van wat je gelooft over hoe de wereld in elkaar zit, over goed en fout, oorzaak en gevolg, etc. Hier besteden we altijd veel tijd en energie aan. En dit geeft je veel stress. Terwijl het juist zoveel belangrijker is je tijd en energie te richten op wat je wél kunt doen en wat er wél is.

Wat laat je los?
Loslaten gebeurt voor het grootste deel in je hoofd. Het zijn je verwachtingen, voorkeuren, eisen, wensen, schuldgevoel, boosheid en ga zo maar door, die er vaak voor zorgen dat je gestrest reageert, dingen doet die je eigenlijk, diep in je hart helemaal niet wilt of vasthoudt. Loslaten houdt in dat je een deel van de controle opgeeft. En dat wil je vaak niet! Je bent ervan overtuigd dat de dingen goed gaan als jij ze niet voor 100% in de hand houdt. En dat kan niet, want je wilt graag alles perfect doen.

5 tips om antwoord te vinden op ‘hoe laat ik los’?
1. Door perfectionisme stel je onredelijke eisen aan jezelf en dit kan ook leiden tot ontevredenheid en controle. Het is één van de grootste valkuilen van moeders. We willen niet alleen perfect zijn als moeder, maar we willen ook een perfecte partner zijn, perfect zijn in het werk, een perfect gezin, een perfecte huishouding, etc. Het gevolg is dat je moeilijk prioriteiten kan stellen, want alles is even belangrijk voor je. Probeer dus onderscheid te maken tussen je overtuiging dat alles perfect moet gaan, en je handelen en gedrag. Ga daar deze week eens mee aan de slag.

2. Om schuldgevoel vóór te zijn, ben je vaak alleen maar bezig om het anderen naar de zin te maken en vergeet je soms jezelf. Dit kan zelfs leiden tot allerlei fysieke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, mopperen, eetbuien en ontevredenheid. Schuldgevoel op je werk omdat je op tijd weg moet om de kinderen op te halen. Schuldgevoel naar je kind, omdat je het minder ziet dan je zou willen. Je hebt het idee tekort te schieten en daarom voel je je schuldig. ‘Bekijk’ het ideaalplaatje eens dat je in je hoofd hebt van jezelf en pas het zodanig aan dat jíj je er goed bij voelt – zonder schuldgevoel.

3. Vertrouw er op dat de wereld ook door draait zonder dat jij ergens bovenop zit. Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor loslaten. Loslaten betekent nl. dat je het vertrouwen hebt dat het ook zonder jouw bemoeienis wel gebeurt of goed komt. Ook al doet je partner of je moeder de dingen misschien niet zoals jij ze had gedaan. Bedenk daarbij dat ze ze anders doen en niet minder goed dan jij!

4. Als je kunt zien en accepteren hoe iets loopt, en dus kunt loslaten, betekent dat vaak ook dat je veel dingen kunt relativeren.

5. Wees je bewust van je overtuigingen, zoals ‘Als ik het niet doe, doet niemand het’ of ‘Een goede moeder is er altijd voor haar kind’. Kijk er dan eens naar van een afstand. Probeer een waarnemer te zijn of verplaats je eens in de schoenen van bijvoorbeeld je zus of vriendin. Hoe kijkt zij tegen jou aan?

Zorg dat je meer me-time hebt: tijd voor jezelf doet wonderen. Loslaten tijdens of na me-time is makkelijker en effectiever. Plan in ieder geval 1 keer per week een moment in voor jezelf. Al is het maar 1 uur op de bank met een boek of een half uur in bad en daarna vroeg naar bed.

Moederdag-Specials met het thema ‘meer tijd voor jezelf’
Omdat MAMcoach Yura zich realiseert hoe belangrijk me-time voor moeders is, heeft ze voor Moederdag twee Specials in de aanbieding:
• Een workshop ‘Het is de hoogste tijd voor jouw me-time!’
• De ‘mama-in-balans-wandel-cadeaubon’

Klik hier voor meer informatie!

‘Vergeet je niet ook even tijd voor jezelf te nemen vandaag?’
(365 dagen Flow kalender)

Deze tekst is een gedeelte van mijn eZine MAMtips van april 2011. Vind je het leuk om het gehele eZine te ontvangen? Klik dan hier om een gratis abonnement aan te vragen. Je ontvangt dan iedere maand inspirerende en waardevolle tips die jij als moeder goed kan gebruiken!
En: als abonnee van MAMtips krijg je 20% korting op de workshop over 'meer tijd voor jezelf'. Dat betekent dat je dan maar € 44,00 betaalt i.p.v. € 55,00!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog