Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

maandag 22 augustus 2016

3 tips waarom het goed is om hulp te vragen

Als je altijd het gevoel hebt veel op je to-do lijstje te hebben staan, dan is dit artikel echt iets voor jou. Ik hoor vaak dat to-do lijstjes vol staan met van alles en nog wat. Dingen die gedaan moeten worden in en om het huis, voor de administratie, je werk, voor de kinderen of je ouders. Maar hulp vragen staat er vaak niet, of nooit, op. En dat is eigenlijk heel gek, want het blijkt zo te zijn dat mensen die om hulp worden gevraagd, dit juist heel graag doen. Het geeft een gevoel van voldoening om iemand te helpen. Dat gevoel ken je zelf vast ook wel. Dus waarom zou je dan juist niet vaker hulp inroepen? Misschien omdat je vindt dat je het allemaal zelf moet kunnen? Of omdat je nu eenmaal bepaalde keuzes hebt gemaakt, voor bijvoorbeeld werk én kinderen, dus dan moet je het ook maar zelf oplossen? Als jij en ik dat maar blijven denken, dan verandert er natuurlijk niks aan ons volle leven met stress en haast!

Hulp vragen is goed, omdat je hierdoor goed voor jezelf en je omgeving zorgt. Je kunt je verantwoordelijkheden met elkaar delen en laten merken wat jij écht belangrijk vindt. En vergeet niet: er is niks egoïstisch aan hulp vragen. Je hebt het nodig om happy, gezond en in balans te blijven!

TIP 1: het geeft je een lichter hoofd
Hulp vragen staat gelijk aan verantwoordelijkheden delen. Als je duidelijke afspraken maakt over zaken die elke dag weer terugkomen, dan zal je ervaren dat je leven makkelijker wordt en lichter voelt. Je ‘volle hoofd’ met alles wat nog moet, wordt rustiger en lichter. Denk bijvoorbeeld thuis aan de zorg en opvoeding van de kinderen of de administratie. Op het werk kan het een bepaald project of opdracht zijn, of een collega waar je goed mee samenwerkt. Als je vertelt wat jij wilt en aangeeft hoe een persoon (je partner, een collega, je buurvrouw, vriend(in) jou kan helpen, dan weet je zeker dat jij niet meer altijd degene hoeft te zijn die een bepaalde taak naar zich toe trekt. Ook niet als je denkt dat jij de enige bent die het goed kan uitvoeren. Vergeet niet dat iedereen dingen op zijn of haar manier doet. Als het gaat om het delen van de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld de opvoeding, dan voelen wij ons als moeder vaak verantwoordelijk voor het ‘eindresultaat’. Door dit te delen met je partner (of oppas) en het bij de ander te laten, wordt het voor jou makkelijker om taken of activiteiten los te laten. En zo word je to-do lijst (vooral in je hoofd) een stuk lichter.

TIP 2: het maakt je hart blij
Door met anderen te delen wat je belangrijk vindt, ga je ervaren wat er écht werkt voor jou om je goed te voelen. Hierdoor blijf je niet meer in het cirkeltje ronddraaien van het stemmetje in je hoofd dat vindt dat je het in je eentje moet oplossen. Je kunt eerlijk zijn over wat je wilt en je hart laten spreken. Laat dus al die vaste patronen los van hoe dingen ‘moeten’. Kijk en overleg hoe dingen anders kunnen, op je werk en thuis. Het kan zijn dat je al jaren het huishouden of de werkdagen op een bepaalde manier hebt verdeeld. Of dat je op je werk jarenlang bepaalde taken in je pakket hebt zitten die niet echt jouw ding zijn. Word je bewust van ingeslepen patronen en overtuigingen die daar achter zitten. Zoals het nu gaat, hoeft niet dé manier te zijn. Wees eens inventief en maak een andere taak- of werkdagverdeling of betrek thuis je kinderen er meer bij. Durf te vragen, durf te delen en durf te doen! En bekijk dan eens wat voor effect dat heeft op jouw gevoel…

TIP 3: het maakt je handen vrij
Door je niet meer voor van alles verantwoordelijk te voelen en te laten merken wat écht werkt voor jou om je goed te voelen, ben je al een eind op weg met hulp vragen. En dan zijn er naast het thuisfront en je werkplek nog veel meer mensen in je sociale netwerk waar je aan kunt vragen, mee kunt delen en doen. Naast je familie heb je je vrienden, collega’s, mede-ondernemers, buren, sport- of yogamaatjes, vaders of moeders van de opvang, het schoolplein, de zwemles of de sportclub van je kinderen, medestudenten of –cursisten van een opleiding of training die je volgt/volgde, etcetera. Hoe vaak komt het niet voor dat je vaders of moeders met hun kinderen precies hetzelfde ziet doen als jij: je kind naar de opvang of naar school brengen, naar zwemles of een sportclub. Trek de stoute schoenen aan en vraag of jullie deze taak (of verantwoordelijkheid, het is maar net hoe je het voelt) kunnen delen. De een brengt, de ander haalt. Of de een doet het halen en brengen de ene week, en de ander de andere week. Het maakt je handen vrij voor dingen waarvan je al tijden zegt dat je die zo graag zou willen doen.

‘Hulp vragen geeft je een lichter hoofd, maakt je hart blij en je handen vrij’ (Yura Boerma)

‘Be strong enough to stand alone, smart enough to know when you need help, and brave enough to ask for it’.


Bekijk hier wat MAMcoaching jou te bieden heeft

Vind je de tips heel bruikbaar, maar heb je behoefte aan begeleiding om meer hulp te vragen? Ik ga samen met jou op zoek naar wat de grootste drempel is om dit te doen, zodat je je daarna vrijer voelt om te durven vragen, delen en doen. De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis.

TIP: Kies voor een strippenkaart voor 5 losse coachwandelingen. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar weken, een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. En het fijne is: je krijgt 5 losse gesprekken, maar je betaalt er maar voor 4! Lees hier alles over de Strippenkaart

Dit artikel komt uit de laatste MAMtips van augustus 2016. Meld je hier aan om ook iedere maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox te ontvangen. Het abonnement op mijn eZine MAMtips is uiteraard gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog