Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

vrijdag 23 september 2016

Heb jij het ook vaak te druk? TIPS om het anders te doen

Hoe vaak op een dag denk jij dat je eigenlijk veel te druk bent? Je weet dat je niet zo langer kan doorgaan, maar wat kun je er aan doen? Vaak nemen we het als een gegeven aan die drukte. Het altijd maar bezig zijn, van het een in het ander stappen en geen tijd hebben om rust te nemen. En je bent hierin echt niet de enige, want de laatste tijd praat ik hier ook veel over met de moeders die bij mij komen voor coaching. Ook op Facebook zie ik verschillende posts voorbij komen. En in de Kek Mama en Cosmopolitan schreven twee journalisten over hun poging om anders met ‘druk zijn’ om te gaan. Zo had Nienke Blokhuis met haar vriend afgesproken dat het verboden was om het woord ‘druk’ te noemen na een werkdag. In Kek Mama schrijft ze: “Het werd een beetje vervelend, dat gezucht over hoe druk we het hadden. Hoe vergaderingen alle tijd opslokten en we niet eens toekwamen aan mails beantwoorden. De thuisblijvende partij deed er vervolgens met de armen over elkaar een schepje bovenop met een: jij dacht dat jij het druk had? – en dan een tirade over lastige kinderen en stagiaires die maar bleven bellen. En overal vruchtenhagel, maar geen seconde tijd voor dat ene telefoontje. Inmiddels zijn we heel handig in het gebruiken van synoniemen (“Was het bij jou ook zo, eh, dynamisch?”) en zeggen we niets als de ander naast het ledikantje van de baby in slaap is gevallen. Maar het is niet genoeg. Want hoewel het D-woord niet meer valt, is het nog steeds, kom maar door, hartstikke druk. Zo druk dat we soms, na een lange dag, samen tegen het aanrecht leunen en ons hardop afvragen of dit de piek is of dat het nog erger wordt. Het hoort bij deze levensfase, natuurlijk, maar dit moet toch ook anders kunnen”.

Hoe kan het dat we zo druk zijn?
Het lijkt inmiddels normaal om druk te zijn. Alsof het druk hebben, iets goeds is. Dat schrijft ook Liesbeth Rasker in Cosmopolitan: “Druk en goed zijn een en hetzelfde. Wie het druk heeft, zal wel iets goeds doen”. En volgens haar is het niet alleen werk waar we druk mee zijn. “Je hebt ook nog je vrienden die aandacht vragen, een geliefde, familie, je zou het leuk vinden af en toe een nacht flink door te zakken in de kroeg en o ja, vergeet je Netflix-avond niet. We vinden druk zijn normaal: ben je niet druk, dan doe je niet mee. Maar stiekem vinden we het eigenlijk helemaal niet leuk, en willen we niets liever dan al die drukte wat temperen”. Het is niet voor niks dat het boek Nooit meer te druk. Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld van psycholoog Tony Crabbe zo’n succes is. Hij zegt: “Drukte houdt drukte in stand, en ook al hebben we feitelijk gezien niet méér verplichtingen, de drukte zit in ons hoofd”.
Wat is drukte volgens hem? “Drukte is het jachtige, altijd gespannen bezig zijn met meerdere dingen tegelijk waardoor we ons laten voortdrijven en overbelast raken. Met drukte bedoel ik het altijd ‘aan’ staan, het voortdurend op je telefoon kijken en het van bezigheid naar bezigheid hollen. Drukte is te veel ballen tegelijk in de lucht houden, is een overvolle agenda, is het dagelijkse gejaag”. Daardoor hebben we dus een continu gevoel van haast. En als er al eens een moment van rust is, dan hebben we het idee dat we iets verkeerds doen. Er ontstaat een gevoel van leegte dat we snel opvullen met Whatsapp, Instagram of Facebook. En dat is gevaarlijk, zegt Tony Crabbe: “Altijd druk zijn zorgt ervoor dat we de waarde van dingen uit het oog verliezen. Een diner met vrienden lijkt minder belangrijk dan die presentatie, terwijl vrienden en privéafspraken je geluk en verdieping geven. Het moet echt anders”.

TIPS om het anders te doen: manage je aandacht, niet je tijd
De TIPS die Tony Crabbe in zijn boek geeft om het anders te doen, hebben allemaal te maken met: gerichte aandacht op wat je doet en daar helemaal bij betrokken zijn. Het gaat volgens hem niet om timemanagement, maar om het managen van je aandacht: focussed attention. En dat betekent: not getting it all done in plaats van getting things done. Oftewel: durf keuzes te maken, ga voor dat opgeruimde gevoel in je hoofd en ervaar meer rust in je leven.
Hij heeft 4 strategieën ontwikkeld om de drukte de baas te worden:
1. Beheersing – de teugels van het leven weer in handen nemen.
2. Focus – het belangrijkste doen en de rest negeren.
3. Betrokkenheid – herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
4. Implementatie – hoe ga je dit in de praktijk brengen.
Zijn – meer dan 300 pagina’s dikke boek – staat boordevol adviezen, zoals bij de strategie Betrokkenheid: “Houd er minder vrienden op na. Concentreer je op de belangrijkste 15 relaties in je leven”. Maar je vindt er ook veel voorbeelden, onder andere uit zijn eigen ervaringen.

Kun je je helemaal vinden in deze 4 strategieën van Tony Crabbe, maar heb je behoefte aan begeleiding om dit in jouw leven te integreren? Dan gaan we samen aan de slag, zodat je binnenkort ook nooit meer te druk bent en een opgeruimd hoofd hebt. De kennismaking bij MAMcoaching is altijd gratis. Mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. Je kunt ook het contactformulier op mijn site invullen

TIP: Als balans- en wandelcoach neem ik je mee naar buiten voor een coachwandeling. Je komt in beweging en ontspant, en daardoor komen je gedachten en ideeën ook los. De natuur heeft een rustgevende invloed op je, en je voelt je vrijer dan in een duffe kantoorruimte. Daarnaast neemt de productie van stresshormonen af en wordt er een feelgood stofje (endorfine) aangemaakt. Hierdoor kom je al snel dichterbij jezelf en je gevoel, en kun je makkelijker keuzes maken of tot nieuwe ideeën en inzichten komen. Door een coachwandeling wordt het helder in je hoofd en kun je makkelijker naar je hart luisteren. Lees hier alles over wandelcoaching

Dit is het hoofdartikel van mijn eZine MAMtips in de maand september. Wil je ook iedere maand inspirerende en waardevolle tips ontvangen? Meld je dan hier aan voor een gratis abonnement en ontvang als BONUS 'De 5 beste tips voor me-time en balans'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog