Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

woensdag 20 april 2016

3 tips voor als je vastloopt met je gedachten. Zo krijg je meer balans tussen je hoofd & hart

Ik spreek de laatste tijd veel moeders die zich gestrest voelen en vastlopen in de balans tussen hun werk en gezin. De punten die in de gesprekken naar voren komen, zijn bijna altijd: schuldgevoel, te veel willen, een gevoel van tekort schieten op alle fronten, aardig gevonden willen worden en daardoor gaan pleasen. En daarnaast vooral moe zijn ’s avonds en op de bank ploffen als eindelijk alles is gedaan. Van de enorme to-do lijst, die eindeloos is en vol staat met klusjes in het huishouden of voor het werk. En om alles voor te bereiden voor de volgende werk- en opvangdag. Vaak blijkt dat ze niet alleen een to-do lijstje hebben op papier, maar ook in hun hoofd. Herken je dat? Dat er zoveel in je hoofd zit wat je allemaal nog moet doen? Dat zijn niet alleen klusjes, maar ook gedachten die jou aanzetten om op een bepaalde manier te reageren of die er voor zorgen dat je toch weer de hele was opvouwt terwijl je met jezelf had afgesproken om naar yogales te gaan.

‘Where would you be if you stopped letting your mind talk over your heart? Somewhere different I bet’.

Onze gedachten, onze geest is zo sterk dat het ons lichaam en ons gedrag overruled. En dat zorgt er voor dat er vaak genoeg momenten zijn dat je dingen doet die je van jezelf moet. Al heb je je voorgenomen om andere dingen te doen.

In deze MAMtips geef ik je 3 tips wat je kunt doen om niet meer zo vast te lopen met die gedachten. Om weer een gevoel te hebben dat je doet wat jij echt wilt, waar je blij of ontspannen van wordt. Als je dat gevoel combineert met je hoofd, je verstand, dan voel je je meer in evenwicht.

Tip 1: Geloof niet alles wat je denkt
Uit onderzoek is gebleken dat wij mensen 50.000 gedachten per dag hebben. Daarvan is 75% negatief en ook nog vaak hetzelfde. Dus je loopt de hele dag rond met veelal herhalende gedachten die niet echt bijdragen aan een positief gevoel. En toch ben je geneigd rationele keuzes te maken, omdat je jouw gedachten serieus neemt. Sta maar eens stil bij wat je nu denkt, op dit moment, terwijl je dit artikel leest. Waarschijnlijk gaat het over de inhoud ervan, over iets heel anders, of juist over wat je straks nog allemaal moet doen. Niet gek dus dat je veel in je hoofd zit, van alles van jezelf moet en vastloopt.

Mindfulness beoefenaars zeggen: ‘Gedachten zijn geen feiten’ en ‘Neem niet alles voor waar aan wat je denkt’. En daarmee bedoelen ze eigenlijk dat wij ons vaak zo verbonden voelen met ons denken, dat we alles geloven wat we denken. Dat we onze gedachten zijn. Dat alles wat in ons hoofd op komt ook echt waar is. Als je je gedachten van een afstandje kunt bekijken en zien als een proces dat plaatsvindt in jouw lijf, dan kun je hier een keuzevrijheid in creëren. Dan kun je ervoor kiezen om een negatieve of niet-helpende gedachte niet langer te volgen, maar te laten voor wat het is. Niets meer en niets minder. Zo wordt het veel minder dwingend en heb jij de keuzemogelijkheid om te bepalen wat je er mee doet. Tip 2 kan hierbij helpen, omdat je jezelf tijd en ruimte geeft om uit die gedachte te stappen.

Tip 2: Neem regelmatig een pitstop
Tijdens een autorace worden er pitstops gehouden om te bekijken hoe het gaat met de auto’s. Hebben ze nieuwe banden nodig? Zit er nog genoeg brandstof in de tank? Dit wordt allemaal gedaan om daarna weer op en top die race in te gaan en de auto goed te onderhouden. En dat heb jij af en toe ook nodig. Op je werk én thuis. Zo’n pitstop of pauze hoeft echt niet lang te duren, maar het gaat er wel om dat je de tijd neemt om te voelen hoe het met je gaat. En te weten wat je nodig hebt om de dag of avond verder goed door te komen. Hoe doe je dat? Door je hoofd even ‘uit’ te zetten.

De pitstop is bedoeld om af te stemmen op je hart, en je hoofd even te laten voor wat het is. Het is een moment van ontspanning, waarin je jezelf afvraagt: wat heb ik nu nodig? Het antwoord komt vanuit jezelf. Probeer het maar eens, stap voor stap:
• Ga lekker zitten met je beide voeten op de grond.
• Doe je ogen dicht en voel waar je adem zit.
• Adem een keer diep in en uit.
• Leg je handen op je hart en adem daar naartoe.
• Adem drie keer rustig in en uit.
• En vraag aan jezelf: “wat heb ik nodig om rust en balans te ervaren?”.
• Laat deze vraag rustig binnen komen, voel het en schrijf het op als je jouw ogen weer open doet en bewust terug bent op de plek waar je zit.
• Ga doen wat je nodig hebt op dat moment of plan het in je agenda.
De eerste keren voel je waarschijnlijk veel onrust. In je benen, armen of je hoofd omdat je het niet gewend bent. En het kritische stemmetje wil natuurlijk het liefst dat je geen pitstop neemt, maar gewoon doorgaat zoals je altijd deed. Want tja, wat zullen je collega’s wel niet van je denken? Of: die was ligt er morgen ook nog, dus je kunt het beter nu doen. Wees je hiervan bewust, en blijf oefenen. Dan merk je na een paar keer vanzelf dat je hoofd even ‘uit’ zetten jou echt ontspanning en rust oplevert.

Tip 3: Leef vanuit je waarden
Tja, denk je nu misschien. “Leven vanuit je waarden dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet ik dan wat goed is? Welke keuzes goed zijn op welk levensgebied dan ook?”. Wat helpt, is keuzes maken vanuit je hart. Via je hart ben je verbonden met jezelf, met je waarden maar ook met elkaar, met je omgeving. Als je jouw hart open stelt, dan gaat het stromen. Wat je ook doet, met wie je ook bent of waar je ook naartoe wilt. En dat geeft energie en ruimte in je hele lichaam, ook in je hoofd. Keuzes die je maakt vanuit je hart, zijn keuzes waar je 100% achter staat. Waarom, vraag je je misschien af? Omdat hier jouw essentie zit, jouw kern diep van binnen, die weet wat jij echt belangrijk vindt. Wat er echt toe doet voor jou. En als je op die manier keuzes maakt die passen bij de situatie waarin je nu zit, dan voel je rust en balans.

Als je doet wat je echt belangrijk vindt, dan laat je je gedachten ook meer voor wat ze zijn. Omdat je weet dat je keuzes en acties vanuit je kern, je essentie komen. En dan merk je dat je lekkerder in je vel zit. Je zorgt goed voor jezelf, waardoor je ook goed van de anderen kunt zorgen. Zodra je je waarden aan jouw leefstijl koppelt, leef je het leven dat bij je past samen met je gezin, in je werk en in alle andere leefgebieden. En dan loop je ook niet meer vast je gedachten.

Mijn eigen voorbeeld: ontspanning is een van mijn belangrijkste waarden en waar ik me heel fijn bij voel, is yoga & meditatie. Door me helemaal te ontspannen, krijg ik veel energie. Dan kan ik de volgende werkdag prima aan en maak ik ook makkelijker keuzes. Ik weet dan prima wat ik wel en niet kan doen qua energielevel, en waar mijn prioriteiten liggen. De alsmaar doormalende gedachten krijgen dan ook niet de overhand.
Zo kun jij ook onderzoeken wat werkt voor jou. Als moeder, als werknemer of ondernemer, als partner en vooral ook als jezelf.

Hoofd en hart in balans
Ik ben inmiddels meer dan 6 jaar coach voor moeders en ik weet hoe belangrijk het is dat je hoofd en hart in balans zijn om de onrust uit je leven weg te halen, zodat je keuzes kunt maken waar je helemaal achter staat. Daarom neem ik je als coach mee naar buiten. Tijdens het wandelen komt het denken meer in balans met het voelen, doordat de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd worden. De ratio en feiten van de linkerkant worden aangevuld met het gevoel en de creativiteit van de rechterkant. En zo wordt je hoofd helder en kun je makkelijker naar je hart luisteren. Er ontstaan nieuwe ideeën, oplossingen en keuzes tijdens het wandelen. Daarnaast ben je lekker in beweging in de frisse lucht, je ontspant en er worden endorfines, gelukshormonen, aangemaakt. Een win-win situatie!

Zet ook vaker je hoofd ‘uit’ en je hart ‘aan’. Voel je meer in evenwicht door je hoofd & hart in balans te brengen en maak keuzes die goed voelen: voor jou, voor je werk, voor je relatie, voor je gezin.

Wil je ervaren hoe het is om keuzes te maken vanuit je hart, en balans te voelen tussen je verstand en gevoel? Tussen je hoofd en hart? Ga dan met me mee naar buiten voor een coachwandeling. De kennismaking is altijd gratis. Je kunt ook meteen kiezen voor een strippenkaart voor 5 losse coachwandelingen. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar weken, een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. En het fijne is: je krijgt losse 5 gesprekken, maar je betaalt er maar voor 4! Lees hier alles over de Strippenkaart
Of kies voor de VIP dag ‘Je leven in balans met meer energie’ zodat je in 1 dag van al je obstakels af bent. In de vorige MAMtips heb je hier alles over kunnen lezen: Klik hier voor MAMtips maart ‘Wat houdt jou tegen om te doen wat je het liefst wilt?’ In de maanden april, mei en juni ontvang je een hele fijne BONUS: het Flow Mindfulness Werkboek

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Meld je dan hier aan voor een gratis abonnement op mijn nieuwsbrief MAMtips en ontvang iedere maand waardevolle en inspirerende tips in je mailbox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog