Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

dinsdag 20 juni 2017

Hoe belangrijk is me-time?

ME-TIME, tijd voor jezelf is een ‘onderschoven kindje’ op onze to-do lijst en vaak staat het er helemaal niet op. En zijn we zo druk bezig om alles te doen wat moet dat het er niet van komt om me-time te nemen. Terwijl tijd voor jezelf een must is, want hoe blijf je anders vrolijk en opgeladen met energie in je drukke leven vol met werk, kinderen, relatie, familie, vrienden, sport, huishouden, administratie en nog veel meer? Toch ervaren veel moeders tijd voor zichzelf als egoïstisch: “in die tijd had ik ook iets leuks met mijn kinderen kunnen doen. Ik voel me vaak al schuldig als ik ’s avonds weg ga voor werk of sport. En dan ga ik ook nog me-time claimen. Nee, dat voelt gewoon niet goed…”. Mijn TIP: tijd voor jezelf is pure noodzaak om je gezond, energiek en in balans te voelen. Zet het bovenaan je to-do lijstje en plan het in. Het hoeft niet meteen heel groots te zijn door een weekend weg te plannen. Het kan ook een moment op de bank zijn met een tijdschrift en een kop thee. Of een vaste avond, waarop je gaat sporten of tijd hebt om met vriendinnen af te spreken of iets te gaan doen waar jij op dat moment zin in hebt. Zo is het voor je partner en kinderen ook duidelijk: elke woensdagavond ben je er niet en dat zet je in de gezamenlijke agenda. Als coach zeg ik over me-time: het is een kwestie van inplannen, delen hoe belangrijk het voor is, duidelijkheid creëren thuis en iets gaan doen wat je écht heel leuk vindt. Dan voel je ook wat het doet voor je en merk je hoeveel positiefs het je oplevert. ‘Gewoon’ door dingen anders te doen en anders te regelen, daar gaat coaching ook over.

“Voor mij is me-time ook heel belangrijk!”
Het leek me deze keer leuk om wat meer input van buitenaf te vragen en daarom heb ik op Facebook de volgende vraag gesteld: ‘Ik ben bezig met het schrijven van MAMtips juni over tijd voor jezelf. Zelf merk ik hoe fijn en belangrijk het is om me-time regelmatig in te plannen en/of gewoon te doen. Ik ga dan alleen wandelen in de natuur, lees een goed boek, schrijf, teken en plak in mijn inspiratieschriftje, doe aan yoga of plan een date met een lieve vriendin. Het zijn voor mij momenten om mijn hoofd leeg te maken en weer te voelen (of te bespreken) wat er voor mij echt toe doet in mijn leven. Hoe belangrijk is me-time voor jou? En wat ga jij dan doen?’.
In de reacties was duidelijk te lezen dat me-time ook heel belangrijk voor hen was. En omdat er veel waardevolle input was, wil ik er een aantal ook graag met jou delen (uiteraard anoniem).
“Voor mij ook heel belangrijk! Ik doe wat jij doet dus weinig aan toe te voegen. Geniet van je alleen tijd! Ennuh… ik begin er mee in de morgen en doe daarna andere dingen. Dan heb ik het alvast binnen en kan ik opgeladen aan de dag beginnen”.
• “Ik schrijf graag: soul pages, dagboeken, schrijfsels over mijn kind. Ook zit ik graag op de bank met een beker hout-thee en dan gewoon wat de tuin in kijken, even niets hoeven, mijn hoofd leeg maken. Verder hardlopen en mijn zonnegroet yoga”.
• “Heel herkenbaar Yura! Goed dat je die tijd neemt”.
• “Heel belangrijk! Ik word er in al mijn rollen een fijner en waardevoller mens van! En als ik er te weinig tijd voor heb genomen voel ik mijn alarmbellen... Ik kan dan gelukkig ook heel goed zonder enig schuldgevoel (wat is dat toch dat mensen het gevoel hebben dat ze verzaken als ze dingen laten liggen om even te 'resetten') alsnog mijn tijd nemen. Mijn dierbaren kennen mij gelukkig goed en weten dat het voor kan komen dat ik ergens een streep trek omdat IK dan even voorga...
En het varieert van een (deel van een) dag op de bank met een boek of Netflix tot een tripje naar het strand tot een paar dagen Texel. De variatie maakt juist ook dat het écht aandacht voor mezelf is en niet een nieuw soort patroon of routine”.

Mooi om te lezen hè?! Hieruit blijkt maar weer dat tijd voor jezelf op vele verschillende manier kan worden ingevuld en ingepland, met of zonder structuur, binnen of buiten, precies zoals jij het wilt.

Even stil staan hoe het met je gaat
Afgelopen week heb ik het boek De kracht van betekenis. Hoe zin te geven aan je leven gelezen om er een recensie over te schrijven op de site Inspirerend Leven. De trigger op de omslag van het boek is naar mijn idee: “Er is meer in het leven dan gelukkig zijn”. Uitgaande van wat de schrijfster Emily Esfahani Smith ons duidelijk wil maken met haar boek, is me-time is vooral belangrijk omdat het je de tijd geeft even stil te staan met hoe het met je gaat, wat je echt belangrijk vindt, wat je wilt betekenen in dit leven. Voor je kinderen, je partner, je werk, jezelf, de wereld. Geluk is iets wat we met z’n allen wel nastreven, maar wat vaak maar hele korte momenten zijn. Die natuurlijk heerlijk zijn om te koesteren, daar niet van maar die we vaak groter zoeken dan ze zijn. En daar worden we dan vaak juist weer ongelukkig van, omdat we ze niet vinden. Omdat het niet matcht met de perfecte plaatjes in ons hoofd, de verwachtingen waar we aan moeten voldoen, het beeld dat we van onszelf en ons gezin neerzetten. Zodra je leeft naar de vier pijlers van een zinvol leven dan merk je dat je sterk en goed in je vel zit. Je voelt meer rust in je lijf, je ervaart minder stress en juist meer balans tussen werk, gezin & jezelf en je hebt meer focus en richting in je leven. En dat heeft z’n weerslag op jouw omgeving.

‘Hoe je met anderen omgaat is in feite hoe je jezelf van binnen voelt’ ◊◊◊ Rev Run (quote via Voor Positiviteit)

Wil je me-time graag weer bovenaan je to-do lijstje zetten, omdat je diep van binnen wel voelt dat je het heel belangrijk vindt? Maar nog niet weet hoe je dat doet in het dagelijkse hectische leven en nu geen idee hebt wat je dan echt graag zou willen doen? Soms ben je zo op de automatische piloot bezig dat je deze stap ook niet meer zelf kan nemen. Ik help je er graag bij. Stuur een mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. Je bent van harte welkom. Kennismaken is altijd gratis. Klik hier om te bekijken wat MAMcoaching voor jou kan betekenen

EXTRA TIP: Checklist voor me-time zonder schuldgevoel. Vraag ‘m nu meteen aan!
Hoe zorg je ervoor dat je écht me-time neem en krijgt? Ik heb een handige checklist voor meer me-time voor je klaar liggen.
Zonder dat je een schuldgevoel krijgt, zoals ik hierboven in het artikel schrijf.
Het effect van structurele me-time is een opgeladen batterij. Jij zorgt goed voor jezelf, waardoor je ook goed voor anderen kunt zorgen.
Daar is niks egoïstisch aan! Het is pure noodzaak om je gezond, in balans en energiek te voelen.
Als je een mail stuurt naar info@mamcoaching.nl dan ontvang je dezelfde dag nog de checklist als pdf in jouw mailbox en kun je aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog