Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

donderdag 19 mei 2016

“Ik kom elke dag tijd tekort!” 5 manieren om anders met tijd om te gaan

Kom je ook elke dag tijd tekort? Of geeft stress jou het gevoel dat de tijd door je vingers glipt? Daardoor besluit je vaak dingen uit te stellen, omdat je denkt dat je er nu echt geen tijd voor hebt. Of je vindt dat je eerst dit of dat moet doen, voordat je aan zus of zo kan beginnen. Waarom gebeurt dat iedere keer? En hoe kun je er anders mee omgaan?

Ik herinner me nog dat Roos Ouwehand een prachtige column had geschreven over dat wij op dit moment in een tijd leven waarin we zoveel hebben, zo veel geven en krijgen, maar dat er altijd nog dingen zijn waar we tekort aan hebben. En dan vooral aan tijd. Ze beschrijft hoe wij altijd tijd te kort komen, maar ook vaak dingen doen die ons weinig opleveren. Maar die dus wel van onze tijd afgaan … Veel vrouwen vragen mij tijdens een coachgesprek om ze te leren beter hun tijd te managen. Ik leer hen dan vooral bewust te worden van hoe ze met tijd omgaan, en al pratend en wandelend komen we op een punt: “heb ik echt wel tijd tekort of zit het ‘m in de keuzes die ik maak?”. Daarom heb ik in deze MAMtips 5 manieren beschreven die jou helpen anders met tijd om te gaan.

Manier 1: Verloren tijd en tijdvreters elimineren
Eigenlijk wil je heel graag meer tijd hebben. Stel je dan eens voor dat je er vandaag opeens 3 uur extra bij krijgt om te slapen, te sporten of de wasmand te legen. Wat zou je dan doen? Eerst ben je waarschijnlijk blij met die extra uren, maar al snel besef je dat ook die uren vol lopen met allerlei activiteiten en kleine dingetjes die je nog moet doen. Je bent elke dag bezig om die enorme brei van taken, verantwoordelijkheden en zorgen in goed banen te leiden. En waaraan je – naar jouw idee – voorrang moet geven. Maar waarom? Van wie moet dat eigenlijk? Realiseer je dat het vaak ingesleten patronen zijn of dat het een manier van doen is geworden die je onbewust doet en waarmee heel wat tijd ‘verloren’ gaat. Schrijf eens op welke dingen zoveel tijd vreten en bedenk hoe je dit anders kunt gaan doen of kunt loslaten.

Manier 2: Aanwezig zijn in de dingen die je doet
Een andere remedie om anders met tijd om te gaan, is werkelijk aanwezig te zijn bij wat je doet. Dus niet multitasken… Je maakt dan bewust mee wat er gebeurt in het hier en nu. Of dat nu iets is met je kinderen, met je familie of alleen. Door 100% aanwezig te zijn en met aandacht de tijd te nemen voor de dingen die je écht graag wilt, merk je dat de kwaliteit van jouw tijd toeneemt. Zo krijg je een heel andere tijdsbeleving. En dat resulteert in het bewuster leven met iedereen om je heen, inclusief jezelf.

You’ll get more control over your time if you pay attention to these 3 things:
1. Do things one by one.
2. Pay attention to the thing you are doing right now.
3. Recognize when you are not consciously thinking about time.
Bron: app Flow Daily Moments – Text: Ellen de Lange-Ros (Dutch author and coach)


Manier 3: Blijf uit die automatische piloot
Wij moeders moeten vaak van alles van onszelf. We denderen maar door, het is dagelijks spitsuur thuis. Vooral tussen 5 en 8 uur ’s avonds. Er moet worden gekookt, gegeten, gedoucht, voorgelezen en geknuffeld. Maar wellicht ervaar je ook spitsuur met alle rollen die je vervult: als moeder, dochter, partner, vriendin, werknemer, ondernemer, etc. Wat is er dan makkelijker dan de automatische piloot aan te zetten? Dit doe je al snel als een soort overlevingsmechanisme, omdat je stress en onrust voelt door tijdgebrek. Tja, die tijd tikt wel door, maar waar blijf jij dan? Bewust aanwezig ben je niet. En je kunt je wel voorstellen wat voor invloed dat heeft alles: op het opvoeden, je balans tussen werk & privé, je relatie en niet te vergeten jezelf. Schakel die automatische piloot dus zo nu en dan eens uit.

‘Het slechte nieuws is: de tijd vliegt. Het goede nieuws is: jij bent de piloot’

Manier 4: Maak tijd voor me-time momenten
Vraag jezelf af waar jij blij van wordt. Wat geeft je energie, waar ga je van stralen? Sta even stil bij jezelf. Maak een top 10 van dingen die jou blij maken. En schrijf erachter wanneer je dat voor het laatst hebt gedaan. Misschien schrik je wel als je dat 2e rijtje ziet en realiseer je je dat dit ook weer komt door tijdgebrek... Kies vervolgens 3 dingen waarvan je het meest geniet en ga die inplannen. Bedenk wie of wat je nodig hebt om het daadwerkelijk te gaan doen. Heb je een uur nodig, een halve dag, een heel weekend? Moet je oppas regelen, of een auto lenen? Blok de tijd in je agenda, het liefst structureel. Benoem het positieve effect van me-time aan mensen in jouw omgeving. En vergeet niet: het is echt niet egoïstisch om goed voor jezelf te zorgen. Het is een open deur, maar wel waar: ’wie goed voor zichzelf zorgt, kan ook goed voor anderen zorgen’. Het is pure noodzaak om je gezond, in balans en lekker in je vel te voelen. Als tegenhanger voor de stress en onrust die je ervaart door gebrek aan tijd.

Manier 5: Doe het eens helemaal anders - 50 ways to take a break
Ik heb je nu 4 manieren gegeven om anders met tijd om te gaan. Hieronder vind je de afbeelding 50 ways to take a break, met 50 manieren om een pauze te nemen. Hiermee krijg je genoeg inspiratie om anders met je tijd om te gaan. Dit zal je het gevoel alsof je meer tijd hebt opleveren. Simpelweg omdat het je het ‘anders dan anders’ doet. Dus stap uit je automatische piloot, uit de sleur en vul je pauzes anders in!

Bron: http://www.abrightnewworld.nl/blog/neem-tijd-voor-jezelf-50-manieren/obj4287628

Kun je wel wat hulp gebruiken om anders met tijd om te gaan? Zodat je niet meer zoveel stress ervaart en je niet schuldig voelt als je tijd voor jezelf neemt? Ga dan met me mee naar buiten voor een coachwandeling. De kennismaking is altijd gratis. Je kunt ook meteen kiezen voor een strippenkaart voor 5 losse coachwandelingen. Die is onbeperkt houdbaar, dat betekent dat je er net zolang gebruik van kunt maken als jij nodig hebt: een paar weken, een paar maanden, een half jaar, een jaar, twee jaar. Dat maakt niet uit. En het fijne is: je krijgt 5 losse gesprekken, maar je betaalt er maar voor 4!
Of kies voor de VIP dag ‘Je leven in balans met meer energie’ zodat je in 1 dag van al je obstakels af bent. In de vorige MAMtips heb je hier alles over kunnen lezen: Klik hier voor MAMtips maart ‘Wat houdt jou tegen om te doen wat je het liefst wilt?’ In de maanden april, mei en juni ontvang je een hele fijne BONUS: het Flow Mindfulness Werkboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog