Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

woensdag 21 mei 2014

Wat is de stress 'druppel' die jouw emmer laat overlopen?

Het valt me de laatste tijd steeds meer op hoeveel mensen over stress praten, er gestrest uitzien of zoveel stress ervaren dat ze bijna niet meer toekomen aan de leuke dingen in hun leven. En dan niet alleen de moeders die bij mij komen voor coaching, maar ook mijn vrienden, collega’s en familieleden. Sinds ik een opleiding tot Stresscounselor volg heb ik daar natuurlijk veel meer oog voor – en meer kennis van – maar het blijft ook onophoudelijk in het nieuws. De overheid is een nieuwe campagne gestart: ‘Herken de druppel. Check je werkstress’. Het is een initiatief van Duurzame Inzetbaarheid (onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Daaraan kun je wel zien dat het hard nodig is dat er meer aandacht wordt besteed aan stress op het werk. Als je dit niet erkent en herkent, dan heb je het zwaar en voel je voortdurend een slepende moeheid in je lijf.

Hoofdpijn en een kort lontje…
De overbuurvrouw (accountmanager: 38, 2 kinderen van 9 en 12) vertelde me laatst: “Ik heb altijd gedacht dat ik goed kan presteren onder druk. Dat ik stress nodig heb om mijn werk goed te doen, om een deadline te halen of om een mooie presentatie neer te zetten. Maar de laatste tijd voel ik dat de stress zich opstapelt en dat ik het gewoon niet meer aan kan. Ik ben elke dag ontzettend moe en heb knallende hoofdpijn. Thuis heb ik een kort lontje. Mijn man en kinderen worden helemaal chagrijnig van me, en dat is niet bepaald sfeer verhogend. Op mijn werk merk ik dat ik aan mezelf begin te twijfelen. Ik denk dat dit ook te maken heeft met de reorganisatie die er onlangs is geweest. Ik heb het gevoel dat ik niet precies meer weet welke taken en verantwoordelijkheden nu bij mij liggen. En ik zie die verwarring ook bij mijn collega’s. Ik werk op een geweldig reclamebureau en zou er voor geen goud weg willen, maar ik voel dat ik steeds minder invloed heb op het werk dat ik moet doen. En dat knaagt aan me, want ik wil ook geen nee zeggen. Straks ben ik de volgende die er uit moet!”.

Ga op zoek naar de ‘druppel’
En al ben ik haar overbuurvrouw en niet haar coach, ik heb haar toch aangeraden te onderzoeken hoe ze duidelijker haar grenzen kan aangeven, maar ook hoe ze beter kan samenwerken of hulp kan vragen. Op deze manier gaat ze het niet meer lang volhouden en laat ze de stress zo oplopen, dat ze straks helemaal uitgeput is. En misschien met een burn-out thuis komt te zitten…
Herken je je in dit verhaal? Dan heb ik nog een TIP voor je: bekijk eens goed wat de ‘druppel’ is die jouw emmer regelmatig laat overlopen. Heeft dat te maken met:
• Te veel moeten doen in te korte tijd (hoge werkdruk door de crisis of reorganisatie)
• Geen waardering krijgen voor het harde werk dat je hebt geleverd, bijvoorbeeld om een project rond te krijgen, een deadline te halen of al je cliënten te verzorgen?
• Het gevoel hebben dat je niet ondersteund wordt door collega’s in drukke periodes. Laat staan dat er tijd is voor overleg of sociale praatjes.
• Geen oplossing meer zien voor het probleem waar je steeds tegen aan loopt en waar niemand naar lijkt te luisteren.
• Frustratie omdat je geen tijd hebt om je taken goed en met genoeg aandacht uit te voeren.
• Geen prioriteiten kunnen stellen, omdat iedereen bij je langs komt met urgente zaken.
• Weer geen nee durven zeggen tegen je leidinggevende die jou helemaal ziet zitten om dat nieuwe project te gaan leiden of die grote nieuwe klant te gaan ‘bedienen’.
• Constant het gevoel te hebben te worden geleefd – op je werk en thuis.
En zo kun je zelf waarschijnlijk ook nog wel een aantal stress ‘druppels’ toevoegen…
Daarnaast herken je misschien ook een aantal stressgevoelige kenmerken bij jezelf, zoals: ambitieus, perfectionistisch ingesteld, groot verantwoordelijkheidsgevoel, te weinig tijd nemen om te ontspannen, zaken alleen willen oplossen, niet gericht op het heden, weinig uiten van emoties, etcetera.
Wacht dan niet te lang om het ‘roer om te gooien’ en onderzoek voor jezelf – of samen met een coach – wat je anders wilt en kunt gaan doen. Het is tijd voor positieve verandering!

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Meld je hier aan voor mijn eZine MAMtips Je ontvangt dan elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox!

1 opmerking:

Zoeken in mamcoach blog