Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

maandag 11 februari 2013

Gebruik deze praktische mindful tips om vaker een ontspannen mama te zijn!

Hoor jij ook van zoveel mensen om je heen dat ze met mindfulness bezig zijn? Met een training, oefeningen of ze hebben zelfs een ‘mindfulness bell’ op hun smartphone geïnstalleerd. Aan het begin van een nieuw jaar zit je altijd vol goede voornemens en ik natuurlijk ook. Ik heb een aantal korte praktische mindful tips verzameld die je direct in je drukke leven kunt inpassen, zodat je meer balans ervaart.

Wat is mindfulness ook al weer?
Mindfulness bestaat uit 8 elementen:
1. Niet oordelen
2. Geduld
3. Frisse blik/eindeloos opnieuw beginnen
4. Vertrouwen
5. Niet-streven
6. Acceptatie/aanvaarding
7. Loslaten
8. Compassie/mildheid
Het zorgt ervoor dat je naar het hier en nu gaat, naar de directe realiteit zoals hij is.

1x per dag de automatische piloot uit
Eén keer per dag die automatische piloot uitschakelen door je werk 3 minuten te onderbreken, je even af te vragen hoe het met je gaat en je aandacht op je ademhaling te richten, is goed voor je. Maar ja, dan moet je die 3 minuten wel vrijmaken en dat blijft op een hectische dag vaak moeilijk. Vraag daarom eens een vriend of vriendin (of je partner) om je een tijd lang dagelijks een sms’je te sturen met enkel de hoofdletter P van ‘pauze’. Dat is dan het moment om die dag je 3-minuten-moment te pakken. En je zult zien: na een tijdje ben je er zo aan gewend geraakt, dat je niet meer zonder wilt.
(uit: Mindfulness Scheurkalender 2013 van Flow)

Gebruik mindfulness na het werk en in het huishouden
De overgang van werk naar huis is soms best lastig. Het ene moment ben je heel doelgericht bezig, het andere moment hang je met je mouw in de appelmoes en zing je kinderliedjes. Het contrast is vaak zo groot, dat het omschakelen moeilijk is. Hoe schakel je makkelijker om van werk naar huis?
Neem na je werk een paar minuten om over te schakelen. Terwijl je naar de opvang of naar huis rijdt, adem je rustig in- en uit. Bij de opvang of thuis aangekomen, adem je weer rustig in en uit en zeg je hardop ‘Nu ga ik de kinderen halen’ of ‘Nu ben ik weer thuis’.
Jouw partner moppert vast ook wel eens dat hij de huishoudelijke taken moet doen op jouw manier. Probeer hierin mindful te zijn. Maak samen een lijstje met vaste huishoudelijke taken voor ieder van jullie en voer die uit, zonder elkaar regels op te leggen over hoe ze moeten worden uitgevoerd. In plaats van het perfecte bedachte leven, aanvaarden hoe het gaat. Ook in het huishouden.
(uit: ‘Mindfulmama. Praktische mindfulness voor moeders’ van Iris Bouwman)

Durf stilte te vinden…
Eén van de eerste dingen die je merkt als je even stilzit, is hoe druk het is in jezelf. Je merkt dan hoeveel spanning en onrust je met je meedraagt. Dit kan heel confronterend zijn …
De stilte confronteert je namelijk met het lawaai in jezelf, je drukte, alles wat voortdurend bezig is. Het zijn de golven van het denken en plannen, de golven van zorgen, oordeel en zelfbeklag. Dit wordt gestuurd door je vooropgestelde ideeën. Ze brengen ‘storm op jouw zee’.
Leer jezelf stilte te geven in je leven. Misschien kan het voor jou vaak niet druk genoeg zijn. Je bent voortdurend aan het plannen en dingen aan het bedenken: aan tafel, in de auto, tijdens je douche. Misschien denk je dat dit de enige manier is om goed voor jezelf te zorgen.
Door stil te worden ga je je realiseren dat het altijd ‘storm is op jouw zee’, windkracht 8. In jezelf. Durf de stilte in jezelf te vinden en ervaar je het NU, dit moment. Dit geeft je de tijd om tot jezelf te komen en makkelijker om te gaan met stressmomenten.
Je hebt geen mooi verhaal over jezelf nodig om jezelf te kunnen accepteren zoals je bent’.
(uit: ‘Mindful gelukkig. 7 bronnen van innerlijke vreugde’ van David Dewulf)

Hoe mindful leef jij?
Met de volgende test kun je nagaan hoe mindful jij in het leven staat: http://www.123test.nl/mindfulness/

‘Het leven is wat er gebeurt, terwijl we bezig zijn andere plannen te maken’.
(John Lennon)

Om je nog verder op weg te helpen vaker een ontspannen mama te zijn, volgt hieronder nog een oefening.

Oefening in Aandacht: op naar Plan B!
(Bron oefening: Mindfulness voor moeders van Denise Roy)

Vaak denk je dat dingen op een bepaald spoor moeten blijven. Je zit vast in de overtuiging dat het leven op een bepaalde manier moet verlopen. Je raakt gehecht aan plan A en je stelt je verwachtingen daarop in. Als je leert inzien dat je kunt leren loslaten en dat plan A alleen maar in je hoofd bestaat, dan kun je makkelijker ontspannen en je overgeven aan het moment.

Oefening:
Wat gebeurt er als het leven niet verloopt zoals je had gepland?:
 Heeft de oppas vanmorgen afgebeld?
 Is je kind ziek en moet het van school thuisblijven?
 Kom je ergens te laat?
 Verloopt je vakantie anders dan je had gepland?
 Heeft je moeder of vader onverwacht medische zorg nodig?

Als dit soort dingen gebeurt, kun je dan gewoon meegaan met de gebeurtenissen?
Let op of je dingen tegen jezelf zegt zoals: het is niet eerlijk. Dit zou niet mogen gebeuren. Dit is vreselijk, een ramp. Waarom ik?
Wat doe je NU?
• Haal diep adem.
• Ervaar hoe de dingen werkelijk verlopen, niet zoals jij wilt dat ze gaan.
• Haal nog eens adem.
• Zeg tegen jezelf: ik had het liever anders gezien, maar dit gebeurt nu eenmaal en ik kan het wel aan.
• Zeg tegen jezelf: we zitten nu in plan B (of C of D of Q!).
• Zie in dat plan A meestal alleen in je hoofd bestaat.

Kortom: als je je ergert over veranderingen in je agenda of je je verzet tegen iets wat er in je omgeving gebeurt, zeg dan tegen jezelf: we zitten nu in plan B. Zie het als een dagelijks mantra: ‘het leven is plan B’.

‘We kunnen verder gaan op de uitgezette route en uit alle macht proberen het leven naar onze hand te zetten, of we kunnen ons aanpassen aan wat er op onze weg komt en daar gewoon in meegaan’.
(Piero Ferrucci)

Deze tips en oefening komen uit het eZine MAMtips van januari 2013. Meld je hier aan als je ook iedere maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox wilt ontvangen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog