Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

dinsdag 17 mei 2011

Leef mindful in de 'mamazone'

Het moederschap kan behoorlijk veel van je vragen. En daar komt ook zo 1, 2, 3 geen einde aan. Mama zijn is een taak voor het leven met alle ups en downs inbegrepen. Sommige dagen is dat heerlijk, dan ben je ontspannen en geniet je van de momenten met je kind(eren). Maar op andere dagen ben je gestrest en heb je het gevoel dat je niks kunt hebben: van 5 minuten te laat komen op je werk of op school raak je al in paniek, laat staan dat vrolijk kunt blijven kijken na het vele huilen van je kind tijdens zijn middagslaapje.

Hoe kun je hier anders mee omgaan?
Door een bewustere moeder te worden. Bewuster van alles wat er om je heen gebeurt en je daar niet meteen druk om te maken, maar het te accepteren zoals het is. Hier heeft Denise Roy een boek over geschreven Mamfulness: Mindfulness voor moeders. Ze schrijft: ‘Mamfulness is niet de zoveelste taak op je lijst. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het te druk hebt voor een spirituele oefening. Je kunt daar gewoon NU mee beginnen. Als je tussen de vuile luiers zit, met moeilijke pubers te maken hebt of probeert een balans te vinden tussen werk en gezin terwijl je het gevoel hebt dat je voor geen van beide tijd hebt, is dit juist een oefening voor jou.
Mamfulness beoefen je in de ‘loopgraven’: terwijl je aan het koken en wachten bent, schreeuwt en kinderfeestjes organiseert of terwijl je als een taxichauffeur aan het heen en weer rijden bent tussen het ene clubje en het andere. Soms moet je even een moment van eenzaamheid en stilte loswrikken, zodat je naar je hart en je diepste verlangens kunt luisteren. Maar de meeste tijd betekent Mamfulness dat je midden in de drukte van je gezinsleven leert mediteren’.

Wat betekent het om Mamfulness te gebruiken in je leven?
1. Je gaat mindful leven. Als mama heb je constant allerlei gedachten: je maakt je zorgen, je voelt stress, je raakt gehecht aan een bepaalde manier van doen in jouw leven. Je holt van het ene naar het andere zonder contact te hebben met je lichaam of te weten wat jij nodig hebt. Je leeft vaak onbewust, zit te veel in gedachten en staat klaar met je oordelen of moet voldoen aan verplichtingen. En dan maak je jezelf wijs dat dat de realiteit is. Op die manier mis je heel veel.
Als je mindful leeft, dan ben je je ook echt bewust van alles wat er op dat moment (in het NU) gebeurt, zonder daarover een oordeel te hebben. Je neemt waar wat er NU gebeurt, ook in je lichaam en je hoofd. Voel je verveling? Woede? Angst? Vreugde? Vertel je jezelf hoe de dingen wel of niet zouden moeten zijn? Neem het gewoon allemaal waar. Als jij mindful bent, wordt je je bewust van alles wat er is en accepteer je dat.

2. Je gaat beter voor jezelf zorgen, oftewel: je hebt meer medeleven. Je leert beter naar jezelf te kijken en ziet dan hoe moe je bent, hoe hard je werkt of hoeveel je niet weet. Je ontwikkelt het vermogen om van jezelf te houden en om jezelf te geven wat je nodig hebt.
En doordat je toleranter en meelevender bent tegenover jezelf, kun je dat ook zijn naar je kinderen. Je ziet eerder waar ze mee zitten en leert begrijpen wat erachter zit als ze moeilijk doen. Zo maak je de kans groter dat je niet reactief reageert (lees: boos wordt of vol onbegrip zit), maar dat je het gedrag zo beantwoord dat ze er ook wat aan hebben.

3. Je gebruikt je moederlijke gevoelens in alle omstandigheden. Als je moeder wordt, verander je voor altijd. Je psychische, geestelijke, fysieke en emotionele grenzen verschuiven stuk voor stuk ingrijpend. De beslissingen die je moet nemen zijn niet meer alleen maar voor jezelf. Jouw ‘ik’ is een ‘wij’ geworden en dat zal de rest van je leven zo blijven.
Je bent uiteraard mama van je kind(eren), maar er zitten ook moederlijke gevoelens in je. Die gevoelens zijn vaak koesterend, beschermend en creatief. Probeer die gevoelens zo vaak mogelijk aan te boren, vooral in tijden dat je gestrest bent of door een moeilijke periode gaat. Je voelt jezelf er beter bij en je kinderen zullen ook merken dat je die gevoelens makkelijker aan hen kan geven.

4. Je bent echt aanwezig in de tijd die je hebt. In de tijd voor jezelf, in de tijd voor je kinderen, in de tijd voor je partner. Denise Roy zegt: ‘Als we echt aanwezig kunnen zijn, heeft dat grote gevolgen. Zowel voor de kwaliteit van ons eigen leven als dat van ons gezin’.
Als moeder kom je eigenlijk altijd tijd tekort. Je zou heel graag meer tijd willen hebben. Maar stel je eens voor dat je er vandaag opeens 12 uur extra bij krijgt om te slapen, te sporten of de wasmand te legen. Wat zou je dan doen? Eerst ben je waarschijnlijk blij met die extra uren, maar al snel besef je dat ook die uren vol lopen met allerlei activiteiten en kleine dingetjes die je nog moet doen. En voordat je het weet, klaag je er weer over dat je te weinig tijd hebt. De enige remedie hiertegen is werkelijk aanwezig te zijn bij wat je doet. En dus bewust mee te maken wat er gebeurt in het hier en NU. Zo krijg je een heel andere tijdsbeleving.

5. Je begrijpt beter wat jezelf nodig hebt, wat je kind nodig heeft en wat een moment nodig heeft. Door Mamfulness kun je een andere, bewustere en meelevende moeder zijn, doordat je ‘gewoon’ oplet, luistert en ziet wat er om je heen gebeurt. Je vindt het niet meer nodig om overal een oordeel over te hebben. Je laat de dingen voor wat ze zijn. En dat is ook eigenlijk wel zo rustig … Geniet van het moment!

‘Zit je te veel in je hoofd, vind je het moeilijk om van het moment te genieten?
Probeer dan te letten op wat je hoort en ruikt.
Je zintuigen leven namelijk áltijd in het NU’.
(365 dagen Flow)

Stress kan soms echt besmettelijk zijn
Het is niet raar dat je ’s avonds vaak uitgeput op de bank zit na alles wat je die dag hebt gedaan. Volgens Denise Roy ‘leven we onder invloed van sterke, zij het onzichtbare ritmes die ons, als we er niet bij stilstaan, gemakkelijk kunnen voorschrijven hoe we ons leven moeten leven’.
Veel mama’s weten dat ze te veel doen en ze zeggen ook dat ze het anders willen gaan doen, maar weten niet hoe. Het is alsof je meedoet aan een race ergens naartoe en je raakt zomaar in die race verzeilt. Zelfs je kinderen neem je mee in die race. En hoe komt dat? Omdat er allerlei gedachten rondtollen in die moederhoofden van ons over dingen die ‘zouden moeten’, bijvoorbeeld ‘Ik moet een perfecte mama zijn’ of Mijn kinderen moeten op verschillende clubjes zitten, want dat is goed voor hun ontwikkeling’ of ‘De verjaardagsfeestjes moeten minstens zo bijzonder zijn als van de buren, onze vrienden, etc.’ Op deze manier kun je nooit uit die race stappen! Vraag je dus af of je op die manier door wilt gaan en zo nee, hoe je dat gaat veranderen en hoe je leven er dan uit zal zien voor jezelf en je gezin.

Wil je zelf de Mamfulness oefeningen in de praktijk gaan brengen, zodat je beter kunt omgaan met het drukke gezinsleven?
Neem dan contact op met MAMcoach Yura en we maken samen een afspraak voor jouw Mamfulness-tijd!

Dit artikel is een gedeelte van het eZine MAMtips. Wil je de rest lezen van MAMtips mei? Meld je dan aan voor een gratis abonnement, klik hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog