Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

maandag 21 november 2016

Ontstressen… hoe doe je dat?

Deze week waren mijn twee kinderen tegelijk ziek. Dat gaf wel de nodige stress! En dat in de Week van de Werkstress…
Gezien het buikgriepvirus dat rond ging en het jaarlijkse familieweekend van afgelopen zaterdag en zondag kon het ook eigenlijk niet uitblijven. In de nacht van maandag op dinsdag waren ze allebei zo ziek dat de spuugbakken af en aan geleegd en schoongemaakt moesten worden. Dat zijn geen fijne nachten en de dag erna begint ook niet fijn. Ik weet namelijk dat ik coachafspraken heb en gezien de situatie kan ik niet anders dan die verzetten. Maar eerlijk gezegd schiet ik ervan in de stress en zit ik van alles te verzinnen om de coaching door te laten gaan. Mijn brein werkt overuren en ik voel de druk voor het maken van een goede beslissing voor mijn klanten en mijn bedrijf. Maar dan opeens realiseer ik me dat het op dit soort dagen niet anders is: de kinderen gaan voor alles als ze ziek zijn. Ook voor het werk. Dat betekent wel dat mijn to-do lijst van die dag blijft liggen, mijn coaching niet door kan gaan en dat ik ’s avonds ook niet naar mijn afspraak over de profielkeuze kan op mijn dochter’s school, omdat dinsdagavond de vaste sportavond is van mijn man. We hebben nog even overlegd of het anders kon, maar het was echt de bedoeling dat mijn dochter mee ging die avond. Dus nee: ook maar verzetten. En zo was ik een tijdje bezig met de dingen zo te regelen dat de dagen die voor ons lagen rustig en leeg waren. Dat geeft mijn dan even flinke druk en stress, maar dan is het wel geregeld. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik blij was dat het vorige week niet gebeurde, een week die bomvol stond met afspraken. Dus het heeft zo moeten zijn…

En op het moment dat alles naar tevredenheid geregeld is met mijn coachees, de keyboard- en breakdance leraar van mijn zoon, de mentor van mijn dochter en de planning van mijn werk met wat telefoontjes hier en daar, dan is het voor mij ook weer ok en laat ik het los. Dan kan ik me volledig overgeven aan een dag met twee zieke kinderen en zelf ook een versnelling terug gaan. Even niks die dag. In de verzorgingsstand, zorgen dat ze toch genoeg drinken en af en toe wat eten. Lekker warme dekentjes neerleggen met kussens, een filmpje aanzetten en knuffelen…

Ga jij vechten, vluchten of bevriezen?
Ik merk bij mezelf dat ik in de vechtstand ga als reactie op stress. Er zijn drie primaire stress reacties: fight, flight en freeze. Zodra ik stress voel, dan ga ik er tegenaan en pak ik alles op wat er ligt. Ik ga in de hoogste versnelling en haal er alles uit wat erin zit. Nu is bovenstaand voorbeeld maar een hele korte stressperiode, met twee zieke kinderen en werk dat ligt te wachten. Maar ik kan me ook langere periodes herinneren die zo intensief waren, doordat ik in die vechtstand stond. Daarna zat ik vol adrenaline en cortisol en viel het me zwaar om weer ‘af te kicken’. Herken je dat? Bijvoorbeeld met een groot project of langdurige activiteit op je werk? Of met een familiegebeurtenis of een ingrijpende situatie in je gezin? Een heftige periode met je kind, partner of ouders, waarin je het gevoel hebt alles te moeten geven?
Onderzoek dan eens voor jezelf of je ook een fighter bent, net zoals als ik en dat je de stress keihard aangaat. Of ben je juist meer het flight-type dat doet of de druk en stress er niet is, waardoor je wegvlucht van de situatie en het niet aangaat. Je kunt in stressvolle periodes ook iemand zijn die bevriest (freeze) en niks doet, waardoor er juist niks uit je handen komt op het moment dat je stress voelt.

Als je weet hoe je reageert op stress en je herkent dat, dan is het makkelijker om daar op zo’n manier mee om te gaan dat je er minder last van hebt. Allereerst is het belangrijk om die reactie te herkennen en erkennen, en te delen met de mensen om je heen. Je collega’s, partner, vrienden, familie, buren of sportmaatje. Zodat zij ook zien wanneer je te veel stress hebt gehad en jij in die vecht-, vlucht- of bevriesstand gaat. Dat is de eerste stap. Daarna ga je onderzoeken wat je nodig hebt om de stress weer kwijt te raken en om te leren hoe je anders kunt reageren.

‘Las af en toe wat saaiheidweken in. Als je te veel prikkels ervaart, krijg je het deksel op de neus’ (psycholoog Ingmar Franken)

Welke buffers bouw jij in tegen stress?
Ik heb ervaren dat het na een stressvolle periode voor mij belangrijk is om te vertragen, te ontstressen. Als Stresscounselor zet ik regelmatig stress management tools in en breng ik ze ook zelf in de praktijk. Maar hoe dat je dat, ontstressen? Hoe zorg je ervoor dat de stress verdwijnt en je jezelf ontdoet van al die prikkels en indrukken? Door buffers in te bouwen tegen stress die ervoor zorgen dat je je weer kunt ontspannen en dat je weer goed in je vel zit. Dat je (werk)plezier hebt, leuke nieuwe ideeën krijgt of dat je energie over hebt om ’s avonds nog wat leuks te gaan doen na een drukke werkdag. Denk dan bijvoorbeeld aan:
• Tijd nemen om te vertragen, op je werk (o.a. lunchpauze) en thuis.
• De ‘uit’ knop vaker gebruiken – je kunt niet de hele dag ‘aan’ staan. Dat houd geen mens vol.
• Terug gaan in je versnelling – stap voor stap: van 5 naar 4, van 4 naar 3, enzovoort.
• En dan voelen dat je onthaast.
• Dingen doen die je energie, (werk)plezier of ontspanning geven.
• Zorgen voor een positieve energiebalans.
• Steun of hulp vragen/zoeken, op je werk en thuis.
• De lat een stuk lager leggen.
• Tijd voor jezelf nemen.
• Mijmertijd inplannen: even niksen, dagdromen, kalm aan doen.

‘Onder de douche, in de bus of trein zijn we vaak maar wat aan het mijmeren en dagdromen, zonder ons op iets te hoeven concentreren. Het zijn die – op het eerste gezicht verloren – momenten die tot creatieve ingevingen leiden’ (uit het boek ‘Het slimme onbewuste’ van Ap Dijksterhuis)

Een van de belangrijkste buffers is: neem tijd voor jezelf
In mijmertijd zit het woordje MIJ. Dat kun je dus ook zien als MIJtijd. Tijd voor jezelf. Tijd die je mag invullen met waar jij zin in hebt, zodat je even niet aan je werk, je kinderen, je partner of familie denkt. Voor mij is de natuur een plek waar ik veel MIJmertijd doorbreng, omdat het me uit mijn hoofd brengt naar het zijn. Naar het hier en nu. Even helemaal niks moeten. Wat zou jij doen in jouw MIJmertijd?

Als je net zo graag als ik naar buiten gaat, laat dan ook eens een frisse wind door je haren en hoofd waaien. Tijdens tijd voor jezelf of samen met mij tijdens een coachwandeling. Terwijl je beweegt, ontdoet je lichaam zich van afvalstoffen en gaat weer beter functioneren. Je gedachten komen ook in beweging en je bent letterlijk even weg van de stress. Ervaar de natuur met al je zintuigen: zie die ene prachtige boom, hoor de vogels zingen, voel de wind op je huid en ruik de frisse lucht. Na 30 minuten verdwijnt de stress langzaam uit je lijf en je voelt er rust en ontspanning voor in de plaats komen. Daarnaast zul je je energieker voelen als je eenmaal weer thuis bent. Als je je nog langer inspant dan die 30 minuten, dan gaat je lichaam endorfines aanmaken – de zogenaamde antistresshormonen. Die zorgen ervoor dat je positiever gestemd raakt en nóg makkelijker kunt ontstressen.

Kun jij wel minder stress gebruiken en vind je het heerlijk om naar buiten te gaan? Ontstress dan onder mijn deskundige begeleiding: leer jouw eigen buffers in te bouwen en anders te reageren op stress, zodat je weer (werk)plezier ervaart, energiek bent en goed in je vel zit!
Lees hier alles over de voordelen van wandelcoaching
Mail naar info@mamcoaching.nl of bel 06-83554192.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog