Voor moeders die de juiste balans zoeken

Voor moeders die de juiste balans zoeken
Voor moeders die de juiste balans zoeken | tussen werk en prive | tussen schuldgevoel en ontspanning | tussen energie en stress. Klik op het logo en meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek!

e-Zine van MAMcoach Yura: MAMtips

Ontvang elke maand inspirerende en waardevolle tips in je mailbox voor een betere balans tussen werk & gezin, een ontspannen moeder zijn en minder schuldgevoel & stress. Lees de meest recente MAMtips 'Wat wil je echt? En hoe doe je dat...' en meld je meteen aan voor een gratis abonnement.

Labels

2016 in beweging aandacht adem ambitie anders doen automatische piloot balans belemmerende overtuigingen beren op de weg betekenis beweging bewustzijn blog burn-out coachen coaching controlfreak cursus doelen bereiken downshiften drijfveren druk durf te delen durven eCoach energie energiegevers energievreters eTraining event eye-opener flow Flow magazine focus frisse blik gedachten geluk gelukkig genieten gezin gezondheid goed doel goede voornemens goedgenoegmoeder grenzen haast hartstocht herfstdip herijkpunt hulp vragen in je eigen kracht inspiratie inspiratieboekje je hart volgen jezelf zijn keuzes maken kinderen kinderopvang kleine stapjes kwaliteiten lef lekker in je vel leven in het nu liefde loslaten Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Magic Adventures Mamfulness MAMtips manier van leren me-time meiden Metakids mijmertijd minder mindfulness moe moederdag moeders moeten multitasken MVO natuur netwerken onbevooroordeeld ondernemers onrust onthaasten ontspannen ontstressen onzekerheid opladen opvoeding out of the box parttime baan passie patronen perfectionisme piekeren Pink Ribbon pitstop Plan Nederland plezier positief denken positieve psychologie positiviteit prioriteiten prive reizen relatie rituelen rollen ruimte rust schuldgevoel solidariteit spitsuur sterke kanten stilte stress strippenkaart successen taboe talenten tijd voor jezelf time-out twijfels Twitter uit je comfort zone uit je hoofd uitdaging vakantie valkuilen veerkracht verandering vereenvoudigen verlies vertragen verwachtingen VIP dag vitaliteit vrijheid waarden wakker wandelcoaching wandelen wereldmoeders werk winactie workshop zelfsturing zelfvertrouwen

woensdag 19 augustus 2015

Wat brengt jou uit balans? Moet je teveel en voel je veel stress & onrust, zoals Simone?

In balans zijn, is een gemoedstoestand waar velen van ons naar streven. Vooral als je veel ballen tegelijk in de lucht moet houden tijdens de levensfase van het combineren van je werk met de zorg voor je gezin. En daarbij niet vergetend: jezelf. Vaak gaat het om veel, veel van alles. Alles wat je ‘veel doet of moet’ of waar het woordje ‘te’ voor staat, is het onderzoeken waard: wat levert het je op? Wat is de reden dat je dit zo ervaart? Waarom is het ‘te’ of ‘veel’?

Van: als een kip zonder kop rondlopen naar…
Juist het vele moeten is een terugkerend thema tijdens de coachgesprekken met de verschillende moeders die ik spreek. Zo ook bij Simone (28 jaar en net moeder van zoontje Coen, samen met vriend Peter). Ze is leidinggevende bij een natuurorganisatie en heeft daarnaast een webshop met zelfgemaakte sieraden en tassen. “Ik ben de laatste tijd zo onrustig, er gaat zoveel door mijn hoofd, dat ik gewoon niet meer weet waar ik als eerste aan moet beginnen. En daardoor doe ik maar wat en loop ik voor mijn gevoel als een kip zonder kop rond. Het zet gewoon geen zoden aan de dijk zoals ik nu bezig ben, want aan het einde van de dag weet ik niet eens meer wat ik precies gedaan heb. Ik heb hier nooit eerder last van gehad, mijn leven was voordat ik moeder was prima in balans. En nu? Ik voel me hartstikke uit balans, ben uit mijn humeur en kan nergens van genieten. Niet van mijn lieve zoontje en ook niet meer van mijn webshop”.

Simone was vooral getriggerd door twee bepaalde zinnen op mijn website: ‘Balans lijkt misschien een groot woord, maar het is vooral belangrijk welke invulling jíj er als moeder aan geeft. Dat is iets wat ik jou als moeder wil mee geven: maak bewuste keuzes en creëer de balans in je werk & leven die bij jóu past!’. Deze zinnen zijn voor Simone de reden geweest om bij mij te komen voor coaching. “Ik weet niet eens meer welke invulling ik aan het woord balans geef, dat wil ik graag met jou als coach onderzoeken. Bewuste keuzes maken: ja, dat zou ik weer heel graag willen. Maar hoe kom ik er achter welke keuzes ik wil maken?”.

… dingen in je leven doen die je écht belangrijk vindt!
Als groot Flow Magazine fan lees ik in de vakantie het artikel ‘Pleidooi voor onrust’ van journalist Otje van der Lelij*. Hierin schrijft ze dat een leven in balans het hoogst haalbare lijkt. Maar of we daar nu echt gelukkiger van worden? Zij zelf betwijfelt het en schrijft een pleidooi voor een beetje meer onrust. ‘Als je balans definieert als het evenredig verdelen van je tijd en aandacht, dan is het onhaalbaar. Zeker voor mensen als Nobelprijswinnaars, de dalai lama of Bono van U2 volgens het boek Life balance is fiction. Veel succesvolle mensen hebben een leven geleid dat een geschenk was voor de wereld, zonder bezig te zijn met het nastreven van balans. Niet omdat ze daar meester in waren, maar omdat ze zo druk waren met de dingen die ze belangrijk vonden in het leven. De schrijvers van dit boek denken dat de hunkering naar balans iets anders betekent: ‘Het is een signaal dat bepaalde verlangens zijn ondergesneeuwd. De balans die we zoeken heeft niks te maken met evenwicht, maar met het verlangen om een betekenisvol leven te leiden. Eigenlijk willen we al onze passies de ruimte geven’.

Kortom: als je doet wat je graag doet, dan is een volle agenda helemaal niet erg. Ik leg dit voor aan Simone. Ze herkent direct wat ik (of eigenlijk de schrijvers van Life balance is fiction) bedoel: “Ja, ik denk dat ik een beetje kwijt ben wat ik écht belangrijk vindt. Wat er écht toe doet voor mij en waar ik mijn leven voor wil leven. Voordat ik moeder werd, had ik dat allemaal heel duidelijk op mijn netvlies staan. Het werken bij een natuurorganisatie wilde ik al toen ik nog studeerde, en dat heb ik bereikt. Ik heb promotie gemaakt en 2 jaar geleden een eigen webwinkel geopend. Het was al jaren mijn passie om zelf sieraden en tassen te maken van leer, kurk, strandvondsten en edelstenen. Al mijn energie en tijd ging daar in zitten na mijn werk. Maar nu kan ik daar ook niet meer van genieten, omdat het voelt als moeten. En daar ervaar ik dus heel veel stress van – omdat het moet!”

‘Je doet jezelf tekort als je op zoek gaat naar een manier van leven waarbij alles klopt en in evenwicht is. Ga er maar vanuit dat je leven soms heel druk is, soms rustig, maar per definitie nooit perfect in balans’
(Jerry Porras, Stewart Emery en Mark Thompson, auteurs van het boek Life balance is fiction)


Beet je bij beetje is Simone op zoek gegaan hoe ze haar passie weer terug kon krijgen door andere keuzes te maken in het leven. Allereerst plande ze meer tijd voor zichzelf en stopte ze meer tijd in de webshop, omdat ze daar zoveel energie en plezier uit haalde. En dat leverde haar zoveel op, dat ze al snel ook weer ging genieten van andere belangrijke dingen om haar heen. Met op stip: haar lieve zoontje Coen én haar vriend Peter!

Wil je ook op zoek gaan naar hoe je je passie weer terug kunt krijgen? Of hoe je erachter komt wat je écht belangrijk vindt, zodat je bewuste keuzes kunt maken?
Mail naar info@mamcoaching.nl of bel me op 06-83554192. De kennismaking is altijd gratis!

*Flow Magazine, nummer 5 2015

Wil je vaker dit soort artikelen lezen en andere waardevolle tips krijgen? Meld je dan hier aan voor mijn gratis nieuwsbrief MAMtips en ontvang iedere maand rond de 15e deze inspirerende tips in je mailbox!

Nog een leesTIP: ik heb voor Vrouw&Passie het artikel 'Waarom om hulp vragen het slimst is wat je kunt doen'geschreven, met 3 to-do tips erbij die je direct in de praktijk kunt brengen. Dit helpt je om jouw eigen balans weer (terug) te vinden! Lees het via deze link: http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/waarom-om-hulp-vragen-het-slimste-is-wat-je-kunt-doen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in mamcoach blog